«Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία δεν ήταν τόσο ενωμένο το Eurogroup. Ποτέ άλλοτε οι θεσμοί που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε τρόικα -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν είχαν τόσο κοινό σκοπό. Όλοι είναι βαθιά απογοητευμένοι με τους θεατρινισμούς της Ελλάδας», τονίζεται σε άρθρο στους Financial Times.

Όπως σημειώνεται: «Κανείς δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της Ελλάδας, η οποία αποφεύγει τις συζητήσεις από τον Φεβρουάριο όταν υπήρξε μία περιγραμματική συμφωνία. Τη χαρακτηρίζουν παιδιάστικη. Πολλοί δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται σαν νήπιο σε κρίση οργής. Λένε πως είναι απαράδεκτο. Όπως, όμως, οι γονείς έχουν πολλές φορές διαφορετική άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ησυχάσουν το παιδί τους που ουρλιάζει, έτσι και η ευρωπαϊκή αρμονία δεν επεκτείνεται σε συμφωνία για την καλύτερη στρατηγική χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπάρχει η πλευρά εκείνων που υποστηρίζουν πως τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ενήλικες. Η Ελλάδα μπορεί να συμπεριφέρεται σαν παιδί, αλλά οι ενήλικες πρέπει να δείχνουν το σωστό τρόπο συμπεριφοράς. Κανείς δεν αντιμιλά φωνάζοντας και όλοι πιστεύουν ότι η δύναμη του παραδείγματος θα καθορίσει τελικά τον τρόπο σκέψης. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή με την οικογένεια διαλυμένη και θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα όλες τις ευκαιρίες για να αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Υπάρχει, όμως, η πλευρά εκείνων που ζητά αυστηρότερη πειθαρχία. Δείχνουν κάποια ευχαρίστηση όταν συζητούν τις πιθανές τιμωρίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παιδί εάν κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη, είτε προς το ΔΝΤ το Μάιο ή τον Ιούνιο είτε προς την ΕΚΤ εάν καταφέρει να αντέξει μέχρι το καλοκαίρι. Πιστεύουν πως η αποκοπή των Ελλήνων από την ΕΚΤ -και η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών- θα σταματήσει τις ψευδαισθήσεις της Αθήνας και θα φέρει την κυβέρνηση στα λογικά της. Με αυτό τον τρόπο, μετά από μία δύσκολη περίοδο, η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ».