Στην Τουρκία άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για capital control και δέσμευση καταθέσεων μετά τη δήλωση του νομικού συμβούλου του Ερντογάν, Ιζέτ Οζγκέντς ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο ΣΚΑΙ.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στη χώρα, όπως συνέβη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπου είχαν ληφθεί πολύ περιοριστικά μέτρα.

Ο Ιζέτ Οζγκέντς εξέφρασε τις τελευταίες ώρες στο Twitter τον φόβο του ότι λόγω της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας η χώρα μπορεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα ο ίδιος επικαλέστηκε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί αυτό το άρθρο του Συντάγματος.

Ωστόσο αργότερα ανακάλεσε την δήλωση του αυτή και είπε ότι ήταν προσωπικές απόψεις για το θέμα αυτό και ότι δεν έχουν σχέση με τις θέσεις της Τουρκίας αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο κόσμος ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομία της χώρας διότι γνωρίζει την σχέση του νομικού συμβούλου και καθηγητή Πανεπιστημίου στη Νομική σχολή με τον προέδρο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος από την αρχή της κρίσης, δηλαδή τους τελευταίους 2 μήνες έχει μιλήσει για αγώνα οικονομικής ανεξαρτησίας, όπως ήταν ο αγώνας της ανεξαρτησίας το 1922 .

Στη χώρα όπως για πρώτη φορά ακούγεται η ορολογία: χρεοκοπία της Τουρκίας, capital controls, δεσμεύσεις καταθέσεων κυρίως των συναλλαγματικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα Πέμπτη (16/12) για το θέμα αυτό.

Μεράλ Ακσενέρ: Τα σενάρια για κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρεοκοπήσουν τη Τουρκία

Η πρόεδρος τώρα του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σχετικά τα εξής: πρέπει να σοβαρευτεί η κυβέρνηση, διότι με capital controls και έλεγχο καταθέσεων συναλλάγματος αυτό σημαίνει ότι η χώρα πάει σε χρεοκοπία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.