Εξονυχιστικούς ελέγχους στις ενστάσεις χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής η έλαβαν χαμηλότερα ποσά διενεργεί η ΑΑΔΕ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες περνούν «από κόσκινο» τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλλει οι φορολογούμενοι προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση των φθηνών κρατικών δανείων.

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δικαιωθούν θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι «κουρεμένα» έως και 75%. Επισημαίνεται ότι στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής απορρίφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις κυρίως λόγω της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη της ενίσχυσης

Την ίδια ώρα οι 700.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ αναμένεται ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα δουν στο προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το ποσό της ενίσχυσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές:

  1. να εξοφλήσουν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
  2. να αποπληρώσουν το δάνειο σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω της μονάδας και πληρωμή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μετά το «κούρεμα» των φθηνών κρατικών δανείων που φθάνει έως 75% από τα 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστρέψουν περίπου 3 – 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25%
  • Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%
  • Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Στον πρώτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής εντάχθηκαν 52.490, στον δεύτερο κύκλο 89.732 και στον τρίτο κύκλο101.522. Στον τέταρτο κύκλο ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε αισθητά στις 447.041 ενώ στον πέμπτο κύκλο μειώθηκε σε 359.691, στον έκτο κύκλο σε 286.181 και στον έβδομο και τελευταίο κύκλο εντάχθηκαν 297.621 επαγγελματίες και επιχειρήσεις