Θετικός ως προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα εμφανίζεται ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό L’ Espresso.

«Είναι περίπλοκες μέρες, αναμφίβολα. Πρέπει να κάνουμε μία άσκηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα έχει θέσει στο τραπέζι ένα αίτημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν: να βγει η Ελλάδα από μία μακρά περίοδο κρίσης», σημειώνει ο Παντοάν, εξηγώντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις και να γίνει πιο δυναμική, με ένα “μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”, όπως αναφέρει.

«Η Ιταλία υποστηρίζει αυτό το αίτημα», διαμηνύει ο Παντοάν, διευκρινίζοντας πως για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να περάσουμε από μία μεταβατική φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πώς θα προωθήσει νέες δεσμεύσεις.

«Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», επισημαίνοντας πως αν μία χώρα έφευγε από το ευρώ δε θα χανόταν μόνο ένα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα μετατρεπόταν το ευρώ σε έναν “μηχανισμό” που μπορεί να αναστραφεί.