Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οικονομολόγοι της Commerzbank με αφορμή την αρνητική εξέλιξη και το ναυάγιο στο Eurogroup. Αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε δύσκολα οι δύο πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία, επισημαίνουν οι Γιοργκ Κρέιμερ και Κριστόφ Βέιλ και προειδοποιούν για προβλήματα ρευστότητας.

Η Commerzbank αυξάνει στο 50% από 25% την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει απορρίψει την επέκταση του προγράμματος, ενώ και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών αφήνουν λίγο χώρο για συμβιβασμούς», εκτιμούν οι δύο οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με την ΕΕ και εάν ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει πολύ στις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, ορισμένοι από το κόμμα του θα αρνηθούν να του δώσουν την στήριξή τους», επισημαίνουν.

«Αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία, γρήγορα θα ξεμείνει από ρευστό και η πτώχευση θα είναι απλώς θέμα χρόνου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τονίζεται τέλος, πως αν το τελεσίγραφο εκπνεύσει χωρίς συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να κόψει την έκτακτη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες.