Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αυστρίας σε AA+ από AAA, τονίζοντας ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

«Μέσα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα η δυναμική του χρέους της Αυστρίας επιδεινώθηκε σημαντικά», ανέφερε ο Φιτς σε μια ανακοίνωσή του.

Παρά την υποβάθμιση αυτή, το χρέος της Αυστρίας θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιοτικής στάθμης, κάτι που αντανακλά η αξιολόγηση AA+ με σταθερή προοπτική, όπως διευκρίνισε ο οίκος.

Παράλληλα, Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε απόψε κατά μία μονάδα, στο CC, και το αξιόχρεο της Ουκρανίας, παρά το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα αυτή.

Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τη χώρα «να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από μια αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι που φαίνεται ως «ολοένα και πιο πιθανό», υπογραμμίζει ο Fitch στην ανακοίνωσή του.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας έχει επηρεάσει «σοβαρά» την οικονομία και καθιστά «πιθανή» μια αθέτηση πληρωμών. Σύμφωνα πάντα με τον Fitch, το χρέος της χώρα ανέρχεται στο 72% του ΑΕΠ της ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος (-5%) για αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας να στηριχθεί οικονομικά το Κίεβο και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.