Στα 37,8 δισ. ευρώ εκτιμά το ύψος ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, που όπως σημειώνει είναι αναπόφευκτο, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο κανείς δεν αναφέρεται.

Πρόκειται για μία εκτίμηση που βασίζεται στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, αν και έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που αυτή συντάχθηκε, και με δεδομένο ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Γιάννης Βαρουφάκης θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αξιολόγηση της τρόικας, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 εκτιμάται στα 12,6 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί το υπολειπόμενο 1,8 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, που αφορά στη συνεισφορά της Ευρώπης (χωρίς δηλαδή το μερίδιο του ΔΝΤ), και το οποίο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να λάβει, τότε το ποσό ανεβαίνει στα 14,4 δισ. ευρώ.

Κατόπιν, ο Σπίγκελ αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις, εκτιμώντας πως τα προσδωκόμενα έσοδα 8,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017 δε θα έρθουν ποτέ, αφού η κυβέρνηση είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, και επομένως το ποσό ανεβαίνει στα 22,9 δισ. ευρώ.

Όσο για τα υπόλοιπα 14,9 δισ. ευρώ, αυτά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Σπίγκελ, προκύπτουν από την προτεινόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη τριετία (απώλειες 2,8 δισ. το 2015, 5,9 δισ. το 2016 και 6,2 δισ. το 2017).

Μάλιστα, ο Σπίγκελ υποστηρίζει πως το σενάριο αυτό είναι μάλλον αισιόδοξο, καθώς προϋποθέτει ικανοποιητικά έσοδα από τη φορολογία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημειώνει και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: Αν στο επόμενο πρόγραμμα αποφασιστεί πως δε θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε η Ελλάδα δε θα λάβει τα υπολειπόμενα 16 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συνεισφορά του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της χώρας μας, και άρα θα πρέπει και αυτά να προστεθούν στο κόστος του νέου προγράμματος, το οποίο πλέον θα ανέρχεται στα 53,8 δισ. ευρώ…