Η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων πέφτει τα μεσάνυχτα και οι φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί περίπου 6.290.000 δηλώσεις με την ανάλυση των στοιχείων να δείχνει ότι φέτος σχεδόν οι επτά στους δέκα δεν πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020. Από τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί:

  • Τα 2.791.362 ή το 32,7%, είναι χρεωστικά και καταλογίστηκε επιπλέον φόρος 2,6 δις ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι φθάνει σε 937,6 ευρώ.
  • Πιστωτικά είναι 1.390.392 εκκαθαριστικά ή το 16,29% και το συνολικό ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 376 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό που επιστρέφεται είναι 271 ευρώ.
  • Μηδενικά ήταν το 51,01% των εκκαθαριστικών, δηλαδή 4.354.854, ενώ πέρυσι ήταν `αντιστοίχως το 51,21%.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει πληρωθούν οι δυο πρώτες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του φόρου εισοδήματος
  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η τρίτη δόση.
  • Για τους επόμενους μήνες από Οκτώβριο έως και Φεβρουάριο του 2022 θα πληρώνεται από μία δόση για να συμπληρωθούν οι οκτώ που προβλέπονται.

Οσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet μπορούν να σπεύσουν μέχρι τα μεσάνυχτα να τη διορθώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το ελάχιστο ποσό προστίμου των 100 ευρώ, ενώ εάν προκύψουν χρεωστικά εκκαθαριστικά τα ποσά των προστίμων μπορεί να φθάσουν για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τα 500 ευρώ και επιπροσθέτως να επιβληθούν και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενοι με 0,73% μηνιαίως.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.