«Δίπλα στην Μέρκελ», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στο οποίο αναφέρεται ότι ήταν η πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανικής κυβέρνησης από την οποία διέρρευσε η πληροφορία στο περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πλέον διαχειρίσιμη, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούσαν να διαψεύσουν κάτι που δεν ήταν λάθος.

«Η αντιπαράθεση για την πορεία της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναδεικνύει με παραστατικό τρόπο ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να είναι κανείς ο μικρός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ», αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Όταν το Σαββατοκύριακο δόθηκε στην δημοσιότητα, προφανώς από την πλευρά της CDU, στο «Der Spiegel» η πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έπρεπε ο εταίρος της να αντιδράσει. Αλλά πώς; Την ίδια την διαπίστωση συμμερίζεται και κομμάτι του SPD στην κυβέρνηση», επισημαίνει και προσθέτει ότι «τα περασμένα χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα και ιδρώτας για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

«Και βεβαίως συζητήθηκε στον πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου αρκετές φορές το τι θα μπορούσε να συμβεί αν χρειάζονταν νέες εκλογές στην Ελλάδα. Η 29η Δεκεμβρίου – η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Αθήνα – δεν ήταν έκπληξη για το Βερολίνο. Είναι όμως συνετό να μιλάει κανείς για αυτό μισο-δημοσίως; Μήπως για να βοηθηθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Από την σκοπιά του Γκάμπριελ σίγουρα όχι. Αλλά μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διαψεύσει κάτι που δεν είναι λάθος. Και ο Πρόεδρος του SPD υπομένει, εάν λάβει αποστάσεις, την εντύπωση μίας διένεξης στον κυβερνητικό συνασπισμό. Άρα τονίζει ο Γκάμπριελ – όπως και η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών – ότι δεν υπάρχει αλλαγή πορείας: στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Προσθέτει όμως ότι ακριβώς αυτή η Ευρωζώνη σήμερα είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πριν λίγα χρόνια και για αυτό κατά τα άλλα δεν είναι εκβιάσιμη και αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα ποιος την εκπροσωπεί, συνέπεια στις συμφωνίες».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.