Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους. Ωστόσο, αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή, σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζέρεμι Γουόρνερ, από όλες τις αστάθειες που ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές – από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στην κατάρρευση του ρουβλίου και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – η Ελλάδα είναι αυτή που τους ενοχλεί το λιγότερο. Πλέον η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα περιορισμένο και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας πρόβλημα, αντίθετα με την ελληνική κρίση του 2011 και του 2012 που έφερε κοντά στην κατάρρευση ολόκληρη την ευρωζώνη, συνεχίζει και αναφέρει: «είναι μια ιστορία του χθες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ορισμένοι θα καλωσόριζαν μια ελληνική έξοδο καθώς θεωρούν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προειδοποίηση προς τα υπόλοιπα μέλη. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης – χρειάζεται επειγόντως να φύγει από το ευρώ, αν και όχι με τον πολιτικά χαώδη τρόπο που θα συνέβαινε σε περίπτωση μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται να θεωρεί ότι μπορεί να περάσει το δικό του απλά απειλώντας να ανατινάξει το ευρώ και πάλι», αναφέρει το άρθρο.«Δούλεψε στο παρελθόν, άρα θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει και πάλι, εκτιμά. Κάνει λάθος», συνεχίζει και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ, ότι μπορεί, για να το θέσω διαφορετικά, να αποκηρύξει τα χρέη του αλλά και να διατηρήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να αναδειχθούν λογικοί, κεντρώοι πολιτικοί που θα είναι προετοιμασμένοι να αρθρώσουν αυτές τις πραγματικότητες, αυτό που ο Keynes χαρακτήρισε μια περίοδο “αδίστακτης αλήθειας”. Με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα και με τον πρωτογενή προϋπολογισμό ισοσκελισμένο η Ελλάδα είναι αρκετά ικανή να χρηματοδοτηθεί εσωτερικά. Εφόσον γίνει σωστά και με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν χρειάζεται να είναι η χαοτική καταστροφή που απειλεί η εκλογή του κ. Τσίπρα αλλά ένα νέο ξεκίνημα για μια οικονομία που έχει οδηγηθεί στα άκρα από τη μεγαλομανία της Ευρώπης», σημειώνει το δημοσίευμα και καταλήγει, διερωτώμενο: «Είναι αυτό μια ρεαλιστική πιθανότητα; Δυστυχώς όχι σύντομα».