Περί τα τέλη Αυγούστου προγραμματίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης να πραγματοποιήσει την επόμενη τηλεδιάσκεψη με τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των παραγωγικών φορέων αναφορικά με το ζήτημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των συνολικά 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι τότε μάλιστα, αναμένεται να έχει έρθει και η πρώτη δόση των χρημάτων από τις Βρυξέλλες προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει σε μια πλειάδα τομέων που συγκαταλέγονται στο πόρισμα Πισσαρίδη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διά του κ. Σκυλακάκη και οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να συσταθεί μια εξαμελής επιτροπή που θα αναζητήσει τον οδικό χάρτη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και τους τρόπους αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της εξειδίκευσης των κριτηρίων χρηματοδότησης. Στην εν λόγω επιτροπή θα μετέχουν η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ένας εκπρόσωπος των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του κ. Σκυλακάκη με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, είτε τα business plans τους δεν κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται τα αιτήματά τους από τις τράπεζες. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός μοντέλου που θα κρίνει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και τον επιμερισμό του ρίσκου χρηματοδότησης ισομερώς στο κράτος, μέσω εγγυήσεων, στον επιχειρηματία και στις τράπεζες. Το πού θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, μένει να το δούμε στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο.