Το αίτημα της τρόικας για μεγαλύτερη αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προτάσσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να «αναχαιτίσει» τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στους μισθούς 9.000 εφοριακών και τελωνειακών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταρτίσει σχέδια για τη μείωση των αποδοχών 60.000 υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα την προσωπική διαφορά, δηλαδή αμείβονται υψηλότερα από τον προβλεπόμενο στο ενιαίο μισθολόγιο βασικό μισθό.

Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 110 εκατ. ευρώ αποδίδονται σε 15.000 υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. Εάν τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη προχωρήσουν ένας υπάλληλος που αμείβεται με 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 600 αποτελούν προσωπική διαφορά, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 300 ευρώ το 2015 και να λαμβάνει 1.700 ευρώ μεικτά.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και προτάσεις να μην περικοπεί στο σύνολό της αλλά κατά ένα ποσοστό και εφάπαξ.

Στο ενδεχόμενο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς αντιστέκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, προκειμένου να διατηρήσουν τις υπερβάλλουσες αποζημιώσεις, έχουν καταθέσει πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου μόνο για τους εργαζομένους στο δικό τους υπουργείο.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις θέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ομιλώντας χθες στην διήμερη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στάθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με μέτρα που κάνουν ακόμη πιο ανεξάρτητη κι ακόμη πιο αποτελεσματική τη φορολογική διοίκηση. Γιατί μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα και ευκολότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τα βάρη, θα τ’ ανακατανείμει με πολύ πιο δίκαιο τρόπο με κριτήρια και κοινωνικά και αναπτυξιακά. Άρα η κοινωνία θέλει τέτοιου είδους αλλαγές σε σχέση με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, ήδη πληροφορίες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης έχει μεσολαβήσει ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές των κ.κ. Βενιζέλου και Μητσοτάκη, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν πως οι αλλαγές στην προσωπική διαφορά θα ισχύσουν πιλοτικά για τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Ιούλιο του 2015 και ότι θα υπάρξει νέα μελέτη για το θέμα της φορολογικής διοίκησης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το αίτημα της τρόικας για μεγαλύτερη, διοικητική και οικονομική, αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.