Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, για το 2015, επιστροφή στην ανάπτυξη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015.

Ωστόσο, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε την παντελή απουσία «έστω και σταδιακά μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά είναι ανεπαρκείς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

«Αισιόδοξες είναι επίσης οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων, καθώς αυτές στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ τόνισε ότι αποτελούν «ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Ιδιαιτέρως στάθηκε στην «σημαντική πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο».

Τέλος ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ότι αφορά το σκέλος των φοροελαφρύνσεων».