Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αναμένεται να έρθει η τρόικα στην Ελλάδα για την έναρξη της τελικής αξιολόγησης, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες και να «ζυγίζει» τη στάση που θα τηρήσει και τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του για να πετύχει τον βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από τις φοροελαφρύνσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το κλιμάκιο των δανειστών θα έρθει στη χώρα ζητώντας την πλήρη κάλυψη όλων των προαπαιτούμενων.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση από το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική διαπραγμάτευση. Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι στρατηγική που έχει χαράξει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει και έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τις φοροελαφρύνσεις για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος. Σε αυτές όπως έχει γίνει γνωστό συγκαταλέγονται η αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και 2016, ταχύτερη επιστροφή στις αγορές ομολόγων για να εξασφαλιστεί η αποφυγή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και περικοπή κατά 30% της έκτακτης εισφοράς η οποία θα παραμείνει μέχρι το 2016. Ωστόσο, ο κρισιμότερος στόχος όλων για το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι άλλος από το πράσινο φως για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ώρα που τόσο από το εξωτερικό σε επίπεδο επενδυτών, όσο και στο εσωτερικό σε επίπεδο αντιπολίτευσης το ελληνικό χρέος αποτελεί το βασικό «αγκάθι».

Τους λόγους που κρίνονται αυτές απαραίτητες ο πρωθυπουργός τους ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ και πλέον ο Γκίκας Χαρδούβελης καλείται να τους αναλύσει και στους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην ατζέντα της τρόικας βρίσκονται νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και παρεμβάσεις στα εργασιακά όπως απελευθέρωση των απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Για αυτό το λόγο εξάλλου ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε το απόγευμα της Κυριακής μαραθώνια συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των τροικανών απαιτήσεων. Ο τελευταίος μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών βρίσκεται ήδη στη Γενεύη και το ILO με τους προέδρους των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, αλλά και να ενημερωθούν για τις θέσεις του ιδρύματος για τις ομαδικές απολύσεις, ελπίζοντας σε «φρενάρισμα» της τρόικας εκτός συνόρων.

Η προετοιμασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα την Τρίτη δρομολογεί συναντήσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ.Δένδια και Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου για τα κόκκινα δάνεια και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για Ενεργειακά κυρίως ζητήματα και με τον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, για τον έλεγχο των δαπανών Υγείας.