Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές και ενισχύεται η αίσθηση ότι τα χειρότερα πιθανόν να έχουν περάσει για την οικονομία της Ευρωζώνης, που επλήγη από τον κορονοϊό, με τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν μικρή άνοδο.

Αν και οι αγορές των ομολόγων σταθεροποιήθηκαν από τις πωλήσεις που είχαν σημειωθεί, με αιχμή τις ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και της πορείας των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν αρχίσει να ασκούν κάποια πίεση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Τις τελευταίες εβδομάδες επιταχύνθηκαν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ να προχωρούν τους εμβολιασμούς με ρυθμό αντίστοιχο με αυτό της Βρετανίας. Η ΕΕ αναμένεται να πετύχει τον στόχο της για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη NatWest Markets.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,24%, κοντά στο υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση των 30ετών τίτλων διαμορφώθηκε στο 0,31%, κοντά στο υψηλό επίπεδο ενός και πλέον έτους της περασμένης εβδομάδας.

Οικονομολόγος της Western Asset ανέφερε ότι η ανοδική τάση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αναμένεται να είναι σταδιακή, εναρμονισμένη με τη συνολική εικόνα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘BB’, επικαλούμενος τις ελπίδες μίας ταχείας βελτίωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας καθώς θα υποχωρεί ο δυσμενής αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 0,90%, σε αντιστοιχία με τους τίτλους άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.