Απογοητευτικά είναι για τη χώρα μας τα αποτελέσματα παγκόσμιας ψηφοφορίας του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.030 επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 71%) πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό ήταν μόλις 67%.

Ακολουθεί η Ιρλανδία, με το 51% των επενδυτών να θεωρεί πιθανή της χρεοκοπία της, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Το 42% των επενδυτών θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της, από 65% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πως λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Μηχανισμό Βοήθειας, με κεφάλαια ύψους 110 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από τον περασμένο Μάιο. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ.