Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εργασίας για την ενίσχυση ανέργων και κάποιων κατηγοριών εργαζομένων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τηλεοπτική του παρέμβαση σήμερα (20/04) το πρωί.

«Έχουμε μια σειρά από προβλέψεις, αλλά θα αποφασιστούν στις επόμενες ημέρες για την επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας και για την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων εποχικά στον Τουρισμό», σημείωσε μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1.

Για το εάν υπάρχει πρόβλεψη να γίνει αυτό πριν το Πάσχα, είπε: «Δεν το γνωρίζω. Αυτά θα ανακοινωθούν ή λίγο πριν, ή λίγο μετά (το Πάσχα)».

Ερωτηθείς για τα τεκμήρια διαβίωσης, είπε ότι παρότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους. «Οι πληττόμενοι θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο ισχύει και για την υποχρέωση της πραγματοποίησης δαπανών σε ποσοστό 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, μόνο που στην περίπτωση αυτή οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πιο σύνθετα κριτήρια, τα οποία θα είναι και ηλικιακά.

«Δεν είναι μόνο οι πληττόμενοι. Θα είναι λίγο πιο σύνθετο το πακέτο και λίγο πιο ενδιαφέρον από ό,τι το παρουσιάζουμε. Πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τους ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενόψει των δώρων του Πάσχα, εάν το Κράτος θα είναι συνεπές για όσους ήταν σε αναστολή όλο το έτος ή κάποιους μήνες, επισήμανε: «Τα λεφτά είναι διαθέσιμα για όποιο μέτρο λέμε. Οι οικονομικοί πόροι είναι πάντα διαθέσιμοι».

«Προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες»

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν πληρωμές καθώς τα χρήματα είναι διαθέσιμα.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και σε αυτό το θέμα κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι και φέτος θα πληρώσουμε τα ίδια χρήματα με πέρυσι.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αυξηθεί και λόγω της πανδημίας, υπογράφηκε ήδη απόφαση με την οποία μεταφέρονται στο τέλος του έτους, με τη δυνατότητα ένταξης είτε σε 24 άτοκες δόσεις, είτε σε 48 με επιτόκιο 2,5%.

Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε ότι αυτό αποτελεί, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων, αντικείμενο συζήτησης με τους Θεσμούς, η οποία θα γίνει σήμερα.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να έχουμε ένα νέο μνημόνιο, αλλά επισήμανε ότι αυτό που θα γίνει είτε το 2023, είτε το 2024, είναι ότι θα επανέλθουμε στο καθεστώς των δημοσιονομικών στόχων, με την υποχρέωση για πλεονάσματα τα οποία όμως θα είμαι μικρότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί αρχικά.