Μόλις 5 ποσοστιαίες μονάδες εκτιμά ότι θα πέσει το ποσοστό της ανεργίας μέχρι το 2020, το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπολογίζοντάς την στην ετήσια έκθεσή του στο 22 με 23%

Παράλληλα για το 2014 γίνεται λόγος για οριακή αποκλιμάκωση του μεγέθους της ανεργίας λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της προσωρινά επιδοτούμενης απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μέσα στην τετραετία 2010 – 2013 μειώθηκαν κατά 41 δις. ευρώ, ενώ για το 2014 υπολογίζεται περαιτέρω συμπίεση κατά 2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα καθοδική είναι και η μείωση που παρουσιάζεται στην αγοραστική δύναμη που έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1984.

«Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης», καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας.