Ούτε μια, ούτε δύο , αλλά τρεις διαφορετικές επιτροπές έχουν συσταθεί τους τελευταίους 20 μήνες στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Παρά την κατάρρευση που έχουν οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων η υπέρμετρη φορολόγηση την τελευταίας τριετίας και η καταβαράθρωση των πωλήσεων των ακινήτων η κυβέρνηση έχει ήδη από τον Ιούνιο του 2013 συμφωνήσει με την τρόικα οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές να γίνουν από το 2016.

Και παρά το γεγονός ότι τα χαράτσια στα ακίνητα, αλλά και τα πρόσφατα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν καταδείξει πως οι στρεβλές αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε φορο- τερατογενέσεις , ωστόσο η κυβέρνηση εμμένει να κρατά σε υπέρμετρα υψηλές επίπεδα τις αξίες με τις οποίες υπολογίζει το φόρο ώστε να εισπράττει όσα περισσότερα μπορεί από την ακίνητη περιουσία.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου, και η οποία θα διορθώσει – κατά την κυβερνητική δέσμευση- τις αδικίες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σύστησε νέα επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στην νεοσύστατη Επιτροπή Αξιών Ακινήτων που αναλαμβάνει την μελέτη και εκπόνηση του συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης, το στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Κ. Μολφέτας, ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Σκούρας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Reading κ. Σ. Τσολάκος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναλύσεως Αγοράς Ακινήτων της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θ. Μητράκος, ο κ. Απ. Σχίζας υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η ειδική σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Αικατερίνη Μπαχταλιά.

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ομάδα εργασίας που συστήνεται μέσα σε διάστημα 20 μηνών για την μελέτη και διαμόρφωση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας είχε αναθέσει σε ειδική επιτροπή την αξιοποίηση των προτάσεων Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, που θα βασίζεται στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια. Από την νέα επταμελή επιτροπή (Επιτροπή Χαρδούβελη) μόνον οι κ.κ. Γούναρης και Μητράκος μετείχαν στην προηγούμενη ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή (Επιτροπή Στουρνάρα).

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Χαρδούβελη αναλαμβάνει τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Αυγούστου 2014 θα πρέπει να έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσεως για την επίτευξη των σκοπών της, μέχρι τον Ιανουάριο 2015 να έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτιμήσεως αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και να έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015 θα πρέπει να έχει εκπονήσει ένα σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων. Τέλος, θα πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο 2016 να έχει καταρτίσει Δείκτη Τιμών Ακινήτων για το σύνολο της χώρας.