Διαφοροποιείται ο τρόπος φορολόγησης με αποτέλεσμα -λόγω της έκτακτης εισφοράς- να μειωθούν οι συντάξεις, τόσο οι κύριες, όσο και οι επικουρικές, για όσους λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Οι μειώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.

Μόνο όσοι παίρνουν σύνταξη κάτω από 750 ευρώ (κύρια και επικουρική) δεν έχουν να… φοβούνται. Όλοι οι υπόλοιποι αναμένεται να χάσουν κάθε μήνα από μερικές δεκάδες ως και μερικές εκατοντάδες ευρώ. Έτσι, θα υπάρξουν μειώσεις που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς να αναφέρουν ότι θα κυμανθούν από 34 ευρώ μέχρι και 325 ευρώ κάθε μήνα.

Πλέον ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να υπολογίζεται ενιαία και να παρακρατείται κάθε μήνα από τις αποδοχές των ασφαλισμένων με βάση το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και βάση των συντελεστών 22%, 32% και 42%.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν από την σύνταξη που θα καταβληθεί τέλος Ιουλίου. Το ίδιο και η εισφορά αλληλεγγύης, θα υπολογίζεται και αυτή ενιαία, κάθε μήνα με βάση τις μηνιαίες αποδοχές για όσους στα συνολικά τους εισοδήματα από κύριες και επικουρικές λαμβάνουν πάνω από 12.000 τον χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπολογίζονται οι κρατήσεις με συντελεστή από 1% ως 4%.

Για παράδειγμα όποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα έχει παρακράτηση 520 ευρώ το χρόνο, οπότε θα δει τη σύνταξη του να μειώνεται κατά 45 ευρ.

Από την πλευρά του υπουργείου σε διευκρινιστική εγκύκλιο αναφέρεται:

Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι από τις συντάξεις του Αυγούστου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.4172/2013 για τον νέο τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 1.146.089 άτομα, σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας αποσαφηνίζει πως χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση επί των συντάξιμων αποδοχών αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων, θα υπάρξει προσαρμογή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να είναι μηδενικό.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, στην καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2014, οπότε και θα εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων (με δύο ή περισσότερες συντάξεις), θα παρατηρηθούν μικρές αυξήσεις ή μειώσεις. Από τα αναλυτικά στοιχεία, μάλιστα, προκύπτει ότι :α) Με το νέο υπολογισμό 399.231 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μια μέση αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στη μηνιαία σύνταξή τους, λόγω της απαλοιφής της οριζόντιας παρακράτησης του φόρου στις επικουρικές συντάξεις. β) Στον αντίποδα ένας σημαντικός, επίσης, αριθμός συνταξιούχων με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ θα διαπιστώσουν μια αύξηση της παρακράτησης φόρου της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Για το 70% αυτών η αύξηση της παρακράτησης δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν αυξάνουν το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά αντίθετα οδηγούν σε ωφέλεια από την εφαρμογή της έκπτωσης του 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Χάρη δηλαδή στο σφαιρικό νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται και θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και ο συνταξιούχος θα επωφελείται από την έκπτωση του 1,5%», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται πως το 2014 θα είναι μεταβατικό οικονομικό έτος εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους με δύο ή και περισσότερες συντάξεις, καθώς η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.