Η οικονομική ανάκαμψη ευνοεί μόνον την βόρεια και κεντρική Ιταλία

Η κρίση πλήττει ακόμη σκληρά τις νότιες περιφέρειες της χώρας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:20
07/07/2014
Η οικονομική ανάκαμψη ευνοεί μόνον την βόρεια και κεντρική Ιταλία
loading

Οι περιφέρειες της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας, είναι αυτές που δέχονται τα πρώτα μηνύματα της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, κάτι που σημαίνει πως μένουν στο περιθώριο οι φτωχότερες, νότιες περιοχές της χώρας.

Το 2013 η μείωση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 4% στην Κάτω Ιταλία, ενώ, στις κεντρικές περιοχές της χώρας δεν ξεπέρασε το 1,8%. Στην βορειοανατολική Ιταλία ήταν 1,5% και στην βορειοδυτική 0,6%.

Αλλά και όσον αφορά την ανεργία των νέων μέχρι είκοσι εννέα ετών η διαφορά είναι εντυπωσιακή: αυτή δεν υπερβαίνει το 23% στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, όμως «εκτοξεύεται» στο 43% στις νότιες περιφέρειες.

Η Τράπεζα της Ιταλίας υπογραμμίζει εξάλλου ότι πέρυσι σε σύγκριση με το 2012 άρχισε να αυξάνεται η παροχή χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις από τράπεζες και ειδικά ταμεία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Νότια Ιταλία επτά φορές περισσότερο από ότι τις υπόλοιπες ιταλικές περιφέρειες», σημειώνει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Πρόσφατα, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat έκανε γνωστά τέλος νέα στοιχεία βάσει των οποίων η απασχόληση στον βιομηχανικό τομέα, το 2013 μειώθηκε κατά 7,7% από την περιοχή της Νάπολης και κάτω ενώ στην κεντρική Ιταλία η σχετική απώλεια θέσεων εργασίας δεν ξεπέρασε το 0,7%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει