Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιταλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Κάρλο Πάντοαν ζήτησαν σήμερα να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη καθώς είναι, όπως πιστεύουν, ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να σταματήσει η άνοδος αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

«Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να επιτεθούν στο δημόσιο χρέος. Η προώθηση της ανάπτυξης είναι ο καλύτερος τρόπος να συγκρατηθεί η άνοδος των εξτρεμιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων», γράφουν οι δύο υπουργοί σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Wall Street Journal».

Γι’ αυτό «είναι ανάγκη να αυξήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες κυμαίνονται, αναλόγως της χώρας, από την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας μέχρι τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων διοικήσεων, υποστηρίζουν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Οι δύο υπουργοί διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «σύγκρουση» ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, καθώς συμφωνούν «στο τι πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα».

Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Γαλλία και η Ιταλία, επικεφαλής ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου, θα επιχειρήσουν να επιτύχουν μια χαλάρωση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λιτότητας την οποία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Στο κοινό άρθρο τους, οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Πάντοαν αποφεύγουν να αναφερθούν στο σύμφωνο σταθερότητας και προτιμούν να υπογραμμίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Θεωρώντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στις χώρες τους ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αντιευρωπαϊκά κόμματα είχαν στις τελευταίες ευρωεκλογές χαμηλότερες επιδόσεις στη Γερμανία και την Ιταλία, οι δύο υπουργοί παραδέχονται πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, έγιναν πηγές δυσκολιών για ορισμένους, αλλά άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. «Το χειρότερο της κρίσης βρίσκεται πίσω μας και η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», γράφουν υιοθετώντας ένα λόγο τον οποίο χρησιμοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δικαιολογήσει την επιμονή του να μην υπάρξει παρέκκλιση από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ανάκαμψης που υποστηρίζεται από τη Γερμανία.

Εντούτοις «αυτή η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και άνιση» και «επείγει να τονωθεί και πάλι η ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας ενός κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου», επιμένουν. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της ενέργειας, και η ανάπτυξη των επενδύσεων είναι οι δύο άλλοι στόχοι που προτείνουν για να στηριχθεί η ανάπτυξη.