Στα ύψη βρέθηκαν ξανά τα spreads δανεισμού του Δημοσίου, καθώς η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες με συγκεκριμένες μάλιστα ημερομηνίες ενισχύουν την αβεβαιότητα και την καχυποψία των αγορών.

Η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά ξεπέρασε και τις 900 μονάδες βάσης, σχεδόν 250 μ.β. πάνω από τα επίπεδα που είχαν υποχωρήσει προ δεκαπενθημέρου. Έκλεισε στις 888 μ.β. με την απόδοση του δεκαετούς να εκτινάσσεται στο 11,29%, (πλησιάζοντας ενδοσυνεδριακά και το 11,50%), ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 2,41%.

Επιδείνωση κλίματος

Παρότι η Ελλάδα δεν δανείζεται από τις αγορές, η τεράστια άνοδος των spreads, επιδεινώνει το κλίμα στο εξωτερικό για την οικονομία και αντανακλά σε κάθε περίπτωση τον προβληματισμό των αγορών για την ελληνική οικονομία, τόσο για την εκλογολογία όσο και για την πορεία των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Hδη, δύο μήνες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους καταγράφεται υστέρηση των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ και τα λάθη ή οι καθυστερήσεις στην περαίωση και στην είσπραξη του ΕΤΑΚ (φόρος ακινήτων) ενισχύουν τις αβεβαιότητες για το φετινό προϋπολογισμό.

Παράλληλα η εκλογολογία που πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι αν δηλαδή στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με δεδομένο το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει, οι ξένοι αναλυτές φοβούνται ότι αν γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα αποδυναμωθεί και υπάρχει κίνδυνος για ακυβερνησία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας και την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου.

Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 15 Νοεμβρίου έρχεται η τρόικα, προκειμένου να ελέγξει την πορεία της οικονομίας και να αποφανθεί αν θα χορηγηθεί η τρίτη δόση του δανείου από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Αγκάθι» αποτελεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, αλλά και η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού του 2011, όπου από τις συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους ομολόγους του των άλλων υπουργείων, διαπιστώνεται ότι η περιστολή των δαπανών έχει φτάσει στα όριά της.

Τα φορολογικά μέτρα

Το χειρότερο είναι ότι εξαντλούνται και τα όρια απόδοσης των φορολογικών μέτρων, σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, και στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των άμεσων ταμιακών αναγκών του Δημοσίου, μέχρι το τέλος του έτους, θα χρησιμοποιηθεί το ποσό των 9 δισ. Ευρώ, που θα αντληθεί από το μηχανισμό βοήθειας, έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει εντός του Φεβρουαρίου η καταβολή της τέταρτης δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σε άλλες χώρες

Πάντως, ανοδικά κινήθηκαν χθες και τα spreads δανεισμού των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, όπως στην Πορτογαλία που διευρύνθηκε στις 408 μονάδες από 388 την Τετάρτη. Επίσης στην Ισπανία το επιτόκιο του 10ετούς ανήλθε στο 4,34%, ενώ στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων, που πραγματοποίησε χθες άντλησε 3,4 δισ. ευρώ (ενώ ο ανώτερος στόχος ήταν τα 4 δισ.) και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,576%.

Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα ιρλανδικά ομόλογα, όπου το spread διευρύνθηκε μέχρι τις 520 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από το έτος 1991.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ