Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των μελών του αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί 0,5%. Στο τρίτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί 0,7%.

Η επιβράδυνση κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο λόγω του δριμύτατου χειμώνα, μετά από την αύξησή του κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον ίδιο περιορισμένο ρυθμό (0,2%) στην Ευρωζώνη, και ενώ στην Ιαπωνία ο ρυθμός ανάπτυξης εκτοξεύθηκε στο 1,5% από 0,1%, αυτό ήταν κυρίως το αποτέλεσμα των αγορών που έκαναν τα νοικοκυριά πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο.

Οι περισσότερες από τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ είναι αναπτυγμένες οικονομίες. Καθώς αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτή της Κίνας, οι οικονομολόγοι ανέμεναν από τις αναπτυγμένες οικονομίες να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά η επιβράδυνση των τελευταίων έξι μηνών εγείρει αμφιβολίες για το αν έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι αντιδράσεις των υπεύθυνων για τις πολιτικές στη συνεχιζόμενη ασθενή ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα διαφορετικές, σημειώνει η WSJ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται έτοιμη να μειώσει το βασικό της επιτόκιο και πιθανόν να λάβει και άλλα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 5 Ιουνίου.