Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ανακοίνωσε πως η χώρα του αξιολογήθηκε εκ νέου από τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης ως μια χώρα με σταθερή προοπτική ανάπτυξης και συνιστάται στους επενδυτές.

«O Standard & Poors, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ως εκ τούτου, η Ρουμανία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των προτεινόμενων για επενδύσεις χωρών, με σταθερές προοπτικές. Ξεκινώντας από σήμερα, η Ρουμανία βαθμολογήθηκε ξανά και από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης -τον Standard & Poors, τον Fitch και τη Moody’s- ως μια χώρα με σταθερή προοπτική ανάπτυξης και ικανότητας, προτεινόμενη για επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Πόντα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο κυβερνητικό μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από την Eurostat αποτυπώνουν την ίδια εικόνα, σύμφωνα με την οποία, «η Ρουμανία είναι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, η χώρα με την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Περαιτέρω, σύμφωνα με την INS (ρουμανική στατιστική υπηρεσία) στο πρώτο τρίμηνο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 30%, κατά 1/3 υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι για όλους τους διεθνείς επενδυτές και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχει επιβεβαιωθεί η μακροοικονομική και η διαρθρωτική πρόοδος της Ρουμανίας. Με αυτόν τον τρόπο, για όλους εκείνους που επενδύουν και θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον στη Ρουμανία, η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα είναι διασφαλισμένες, κάτι που είναι αναγκαίο στην κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων. Άμεσα, για τη Ρουμανία τα καλά αυτά νέα εξασφαλίζουν ότι θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, ότι θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, εμμέσως θα έχουμε περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό και με κατά συνέπεια η Ρουμανία μπορεί να συνεχίσει τη θετική της οικονομική πορεία, με την προώθηση και άλλων μέτρων, που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και παρέχουν στήριξη στις επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πόντα.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουλίου τα επανεπενδυόμενα κέρδη πρόκειται να εξαιρούνται από τη φορολόγηση και επιπλέον θα μειωθούν οι εργασιακές φορολογικές εισφορές, καθώς και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι μετά από την περίοδο 2010-2011, η οποία ήταν καταστροφική οικονομικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά για τον προϋπολογισμό, καταφέραμε το 2013 και το 2014, στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος της USL (της Συμμαχίας Σοσιαλιστών- Φιλελευθέρων) μία οικονομική επανεκκίνηση, την εξυγίανση της Ρουμανίας, τη ριζική βελτίωση της εικόνας μας μπροστά στους ξένους επενδυτές και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Και με αυτόν τον τρόπο μετά βεβαιότητος μπορούμε να προχωρήσουμε προς το μετασχηματισμό των ρυθμών ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Μία βιώσιμη διαδικασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερότητα αυτών των θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διασφαλίζει ότι μία καταστροφή όπως του 2010, που επήλθε από την περικοπή των συντάξεων, των μισθών και την αύξηση του ΦΠΑ δε μπορεί πλέον να είναι δυνατή στη Ρουμανία» είπε.

Ο κ. Πόντα γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Ταμείων και Προϋπολογισμού να προετοιμάσουν σήμερα μία ανάλυση όσον αφορά στις πρακτικές και μετρήσιμες επιπτώσεις των θετικών αυτών εξελίξεων στη ρουμανική οικονομία, ώστε να αξιοποιηθούν για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη φορολογική χαλάρωση, την αύξηση των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρουμάνων πολιτών.