Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να αλλάξει την επιτοκιακή της πολιτική κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου θεωρώντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Επίσης, ότι θα αντισταθεί στις πιέσεις να αναλάβει δράση για το ισχυρό ευρώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters.

Πριν από μερικές ημέρες, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο ΟΟΣΑ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση απέναντι στην ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος σε υψηλά δυόμισι ετών.

Ωστόσο, η ΕΚΤ, πάντα όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Reuters δεν αναμένεται να εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει το ισχυρό ευρώ στον πληθωρισμό της ευρωζώνης που βρίσκεται κάτω από το 1% και αισθητά χαμηλότερα από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όμως, οι αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον πιθανά σχόλια του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι το ευρώ θα πρέπει να αγγίξει τα 1,42 ευρώ ανά δολάριο για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία βρίσκεται στα 1,39 ευρώ ανά δολάριο.

Πάντως, οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν το ευρώ χαμηλότερα το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει στα 1,38 ευρώ ανά δολάριο σε ένα μήνα, στα 1,33 ευρώ ανά δολάριο σε έξι μήνες και στα 1,29 ευρώ ανά δολάριο τον επόμενο χρόνο.