Σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία θα μπορούσε να έχει η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και η Άγκυρα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες η πρόταση της Αθήνας, θα επέλθει βαρύτατο πλήγμα στην γειτονική χώρα καθώς οι εξαγωγές της θα είναι πιο δύσκολες και κυρίως πιο ακριβές, με αποτέλεσμα να μην προτιμούνται τα προϊόντα της, την ίδια στιγμή μάλιστα που επιθυμεί διακαώς να εισέλθει ακόμη εντονότερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ήδη ισχύουσα τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξάγει τα προϊόντα της στις χώρες της γηραιάς ηπείρου χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς.

Και ενώ την ίδια ώρα εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο, κάτι που μέχρι σήμερα συμφέρει και τις δύο πλευρές, αφού μεγάλες χώρες (όπως η Γερμανία) εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 80 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως είναι η τουρκική.

Τι προβλέπει η τελωνειακή ένωση

Οι όροι της τελωνειακής ένωσης προβλέπονται από την απόφαση αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας. Με αυτή θεσπίζονται οι σχετικοί κανόνες και αποτελεί την πρώτη ουσιαστική λειτουργική τελωνειακή ένωση με μια τρίτη χώρα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  • η Τουρκία υπόσχεται να υιοθετήσει το κοινό δασμολόγιο (ΚΔ) της ΕΕ για τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα και βιομηχανικά στοιχεία των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων.
  • Στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες , η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει κανόνες και να υλοποιεί μέτρα που είναι αντίστοιχα με τα μέτρα και τους κανόνες της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.
  • Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της είναι συμβατοί με τους κανόνες της ΕΕ και ότι οι εν λόγω κανόνες εφαρμόζονται αποτελεσματικά.
  •  Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί για την κατάργηση όλων των τελωνειακών δασμών, των ποσοτικών περιορισμών (καθώς και μέτρων με ισοδύναμα αποτελέσματα) και τις επιβαρύνσεις στο εμπόριο βιομηχανικών αγαθών που διεξάγεται μεταξύ τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν χάρτη πορείας το 2015 με στόχο να αρχίσει τις προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Παρείχε μια επισκόπηση των πιθανών επιλογών για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Επιτροπή εξέδωσε τη σύστασή της προς το Συμβούλιο σχετικά με τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Η συνομολόγηση άρχισε να εφαρμόζεται από την 31η Δεκεμβρίου 1995.