Η άντληση ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω της αγοράς ομολόγων βελτιώθηκε μετά τα stress tests που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2009, αναφέρει δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκδώσανε ομόλογα αξίας 186,6 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο που πέρασε μετά τις ασκήσεις αντοχής της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ποσό που είναι υψηλότερο από τα 130 δισ. δολάρια που διαθέσανε το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά χαμηλότερο από τα 223 δισ. δολάρια που διέθεσαν ένα χρόνο πριν.

Το επιτόκιο που ζητήθηκε για τα ομόλογα που εκδώσανε οι μισές από τις 68 τράπεζες, που πέρασαν τα τεστ και προχώρησαν σε έκδοση χρέους, ήταν τουλάχιστον 226 μονάδες βάσης υψηλότερο από τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα και παραπέμπει σε πιστοληπτική βαθμολογία Baa3, τη χαμηλότερη επενδυτική διαβάθμιση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Οι ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από την αγορά ομολόγων από τον περασμένο Απρίλιο, όπως και το ένα τρίτο των ισπανικών τραπεζών, αναφέρει το Bloomberg. Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε τον περασμένο μήνα στη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, με την επιτυχημένη συνδυασμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έκανε.