Τη διενέργεια νέου κύκλου δοκιμασιών αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, βάσει αυστηρότερων κριτηρίων, ανακοίνωσε για το 2011 εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια συζητήσεων με την «Αρχή Χρηματοοικονομικών Αγορών», στο Παρίσι.

«Θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τα “stress test”. Θα υπάρξει συνέχεια», επιβεβαίωσε ο Τζόναθαν Φάουλ, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης «Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών», στις Βρυξέλλες.

«Μπορείτε να αναμένετε τεστ πρόκληση», πρόσθεσε, αφού διευκρίνισε αστειευόμενος ότι οι δοκιμές αντοχής που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, δεν «άντεξαν».

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν ανακοινώσει το Σεπτέμβριο αφενός την επιθυμία τους για τακτικούς ελέγχους αναφορικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών και αφετέρου ότι θα επαναληφθούν οι δοκιμασίες στις οποίες αυτές αρχικά υποβλήθηκαν τον Ιούλιο.

Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων εξετάζουν την ισχύ των τραπεζικών ισολογισμών, υποβάλλοντας τους σε διάφορα σενάρια κρίσης.

Από τις 91 τράπεζες που υποβλήθηκαν σε αυτήν την εξέταση στην Ευρώπη, πέντε ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα, ένα γερμανικό και ένα ελληνικό απέτυχαν και επομένως χρειάστηκαν να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική τους ευρωστία.