Αυθαίρετα: Δεν θα δοθεί νέα παράταση – Στις 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία

«Eίναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα αυτό» τονίζει το ΥΠΕΝ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:47
15/09/2020
Αυθαίρετα: Δεν θα δοθεί νέα παράταση – Στις 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία
5
loading

Στην τακτοποίηση των αυθαίρετων εστιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχετική του ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας πως  «δεν θα δοθεί νέα παράταση».

Όπως τονίζει το υπουργείο και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «είναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα αυτό. Αφενός διότι έχει δοθεί μέχρι τώρα επαρκέστατος χρόνος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ακινήτων τους και αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι και μετά από μια νέα παράταση, κάποιοι την τελευταία στιγμή δε θα ζητούν μια νέα παράταση».

Υπενθυμίζεται ότι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με «βαριές» αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση, τουλάχιστον κατά 40%, στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ' ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κά).

Επιπλέον, για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4» οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας -ωστόσο- προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά σε κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Σημειώνεται, ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου. Ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Από την πληρωμή του παράβολου ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία περαιτέρω παράταση, υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και το χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους. Ενώ το ίδιο έπραξε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, με δύο παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Καταλήγοντας, το υπουργείο καλεί όσους πολίτες έχουν αυθαίρετα και δεν τα έχουν ακόμα τακτοποιήσει να το πράξουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Απαιτείται τουλάχιστον διετής παράταση

  Απαιτείται παράταση τουλάχιστον 2 ετών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τακτοποίηση.
  Εκτός από πολλές μπερδεμένες περιπτώσεις βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού.

 2. avatar Τέλος!

  Είστε ανάλγητοι πραγματικά..!
  Αφού γνωρίζουν στην κυβένρηση πόσο πολύ ταλαιπωρείται ο κόσμος εν μέσω πανδημίας, τώρα αποφασίζουν να μη δώσουν μια μικρή έστω παράταση για να εξυπηρετηθούν αυτοί που το είχαν πράγματι ανάγκη..
  Ούτε δηλαδή μέχρι το τέλος αυτής της δύσκολης κατ\' ομολογίαν όλων, χρονιάς!
  Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη.. το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.
  Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική!

 3. avatar Ελλαδιστάν!

  Τι θα πει χτίζω όπου γουστάρω, ό,τι γουστάρω (με την αυθαιρεσία να ξεκινάει από την καταπάτηση του οικοπέδου, άααααλο κεφάλαιο αυτό) και μετά το \"τακτοποιώ\", ποτέ δεν το χω καταλάβει.
  Άντε πήγαινε σε οποιαδήποτε οργανωμένη χώρα και ξεκίνα να χτίζεις στο βρόντο. Την άλλη μέρα, μην πω την άλλη ώρα, θα έχουν έρθει οι μπουλντόζες και τελείωσε εκεί το θέμα.
  Το αποτέλεσμα είναι μια χώρα που ΗΤΑΝ κάποτε όμορφη, να είναι σήμερα ένα κιτσαριό. Δείτε πως έχει καταντήσει η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη, η Χαλκιδική, όλη η βόρεια ακτή της Πελοποννήσου και άπειρα άλλα μέρη και δείτε πως τα πληρώνουμε αυτά σε Μάτι και Μάνδρα.

 4. avatar pvran

  Εκτίθεται το Υπουργείο καθώς η παράταση είναι σχεδόν βέβαια, διότι 1) οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις σε πολλά ακίνητα οπότε θα αρχίσει η γκρίνια 2) το σύστημα σέρνεται ήδη οπότε θα γκρινιάξουν οι μηχανικοί και 3) θα γκρινίαξουν οι πολίτες που δεν ξέρουν ότι έχουν κατηγορίας 5 αυθαίρετο (ποιος μπορεί να μετρήσει υπέρβαση 20% στο ύψος της πολυκατοικίας του και από πού.....). Τέλος του χρόνου και βλέπουμε (κλασσικά)

 5. avatar ποντιξ

  ποια είναι αυθαίρετα βρε παιδιά? Στα χωριά τα σπίτια μισοσαραβαλα προπολεμικά, είναι αυθαίρετα? Ας μα ειδοποιήσει το κράτος με το ε9 ποια είναι αυθαίρετα και να δούμε τι θα κάνουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει