Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η βαθμίδα στην οποία τοποθετεί ο οίκος το κρατικό αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντως παρέμεινε Caa3


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:18
22/03/2014
Η Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας
loading

Αναβάθμισε σήμερα την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κύπρου σε «θετική», από αρνητική που ήταν ως τώρα, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Η αναβάθμιση ήρθε, λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων επιδόσεων της οικονομίας και την πειθαρχία που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση έναντι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Η βαθμίδα στην οποία τοποθετεί ο οίκος το κρατικό αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντως παρέμεινε Caa3 — κερδοσκοπική τοποθέτηση.

Ο Moody's επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή το γεγονός ότι η χώρα κατέγραψε «οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις (οι οποίες ήταν) καλύτερες του αναμενομένου» το 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση του.

Επιπλέον οι κυπριακές αρχές έχουν επιδείξει πειθαρχία στην «τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας», γεγονός το οποίο «αυξάνει την πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος στήριξης αυτού», πρόσθεσε ο οίκος.

Στις αρχές του Μαρτίου η διεθνής τρόικα των πιστωτών είχε κρίνει ότι η νήσος έχει μπει σε μια καλή πορεία, καθώς η ύφεση η οποία καταγράφηκε το 2013 αποδείχθηκε ότι ανήλθε στο 6% του ΑΕΠ, δύο μονάδες λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Κύπρο, ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Αλλά καθώς η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, η ανεργία δεν σταματά να αυξάνεται, αφού ανέβηκε από το 11,8% το 2012 στο 16,2% το τρίτο τρίμηνο του 2013 (38,5% για τους νέους μέχρι 25 ετών) και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξησή της στο 19% το 2014.

Η αξιολόγηση παρέμεινε επίσης αμετάβλητη λόγω «των κινδύνων οι οποίοι επιμένουν» σε ό,τι αφορά «τα κυπριακά δημόσια οικονομικά», ιδίως μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Moody's.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει