Κέρδη 809 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το 2013, έναντι ζημιών 2,140 δισ. ευρώ το 2012. Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 1,551 δισ. ευρώ.

Ιδιαιτέρως θετική στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου της Εθνικής Τραπέζης ήταν η συμβολή της Finansbank, με κέρδη 439 εκατ. ευρώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά της Τουρκίας.

Σε επίπεδο Ομίλου οι προβλέψεις μειώθηκαν το 2013 κατά 36%, στα 1,627 δισ. ευρώ, έναντι 2,532 δισ. ευρώ το 2012. Οι νέες επισφάλειες σε επίπεδο τραπέζης σημείωσαν πτώση κατά 57% στα 1,5 δισ. ευρώ 2013.

Στην μείωση των επισφαλειών συνετέλεσε η βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος, επιτρέποντας την μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, ο αντιλογισμός απομειώσεων του 2012 που αφορούσαν σε απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και η εξάλειψη των υψηλών διαπραγματευτικών ζημιών.

Το σύνολο των δανείων της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε το 2013 μείωση κατά 1% στα 70,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της τραπέζης αυξήθηκαν κατά 7% στα 62,8 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 σε 22,5%, έναντι 19% το 2012.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου (Core Tier I) διαμορφώθηκε σε 10,3%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανέφερε τα εξής:

«Η τάση επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά τη βαθύτατη εξαετή ύφεση, ενισχύεται σαφώς από την ισχυρή βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας. Βασική κινητήρια δύναμη για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα. Η Εθνική Τράπεζα, πρωτοστατεί και πάλι σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Το 2013 ήταν κερδοφόρο για τον Όμιλο της Εθνικής τόσο σε επίπεδο λειτουργικών όσο και καθαρών κερδών στις εγχώριες και τις διεθνείς δραστηριότητες. Η συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα επέτρεψε τη μείωση του κόστους κινδύνου της χώρας και τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, καθώς οι νέες επισφάλειες στο εγχώριο χαρτοφυλάκιο μειώθηκαν περαιτέρω το δ΄τρίμηνο, με αποτέλεσμα την οριακή μόνο επιδείνωση του δείκτη καθυστερήσεων. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock κατέδειξαν τη σαφή υπεροχή της Τράπεζας αναφορικά με την πρόβλεψη δυνητικών ζημιών του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων.

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, με τις θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης να επιστρέφουν στην κερδοφορία και τη Finansbank να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή στις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Τουρκία, συμβάλλοντας θετικά στην κερδοφορία. Βασική στρατηγική μας και για την επόμενα χρόνια αποτελεί η επίτευξη διατηρήσιμης και διαχρονικής οργανικής κερδοφορίας. Η ικανότητα της Εθνικής να το επιτύχει επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα του 2013.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να προβαίνει σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαιακών του αποθεμάτων με σειρά ενεργειών που σκοπεύουν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έτσι όπως προέκυψαν από την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, με σημαντική ρευστότητα, ποιοτικά θωρακισμένο χαρτοφυλάκιο και οργανική-διατηρήσιμη κερδοφορία, η Εθνική θα συνεχίσει το διαχρονικό της ρόλο ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας».