«Αξιολόγηση θα υπάρξει το καλοκαίρι πια. Οι αξιολογητές έφυγαν και δεν θα γυρίσουν, παρά μόνο μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης

Όπως ανέφερε, «εκείνη η στιγμή θα είναι πολύ καίρια για την Ελλάδα, διότι θα τεθούν θέματα που θα αφορούν το μέλλον μας. Δηλαδή, τι θα γίνει όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ανάγκη από άλλα χρήματα; Και αν ναι, πόσα και με ποιον τρόπο θα τα πάρουμε; Επιπλέον, θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτιμώ ότι θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές, διότι έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε».

Ο κ. Καρβούνης σημείωσε, ακόμη, ότι «χρειαζόμαστε χρήματα, αλλά το θέμα είναι πού θα τα βρούμε. Ακούω την κυβέρνηση που λέει ότι δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο και το σέβομαι αυτό. Μπορεί να βρεθούν τα χρήματα από τις αγορές. Ήδη, γίνεται συζήτηση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές σε ένα είδους τεστ, να δει με πόσο χαμηλό επιτόκιο μπορεί να πετύχει νέα δανειοδότηση. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα, επειδή έχει νοικοκυρέψει τα του οίκου της -δηλαδή τα δημοσιονομικά της- και δεν ξοδεύει πιο πολλά από τα έσοδά της, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ανάγκες δανειοδότησης…».

Πάντως, υπογράμμισε πως «το μεγάλο μάθημα της κρίσης είναι ότι θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα και για όλους. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Συνεπώς, με ή χωρίς μνημόνιο, θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ το “πάρτι” που έγινε παλιά, να στέλνουμε λάθος νούμερα κλπ. Τελείωσαν αυτά…».