Ελαφρά άνοδο 0,1%, σημείωσε το ΑΕΠ της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat).

Η άνοδος αυτή καταγράφηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, αλλά σε ετήσια βάση –σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012– σημείωσε συρρίκνωση του ιταλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 0,9%.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι είναι το πρώτο «θετικό μήνυμα» από την άνοιξη του 2011, όταν το ΑΕΠ της χώρας άρχισε να συρρικνώνεται.

Συνολικά, σε ετήσια βάση, το 2013 το ΑΕΠ της Ιταλίας περιορίσθηκε κατά 1,8%, ενώ το 2012 η συρρίκνωση ανήλθε σε 2,4%.

Στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σημειώνεται ακόμη ότι αναμένονται τα στοιχεία που θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2014, για να διαπιστωθεί αν η χώρα βγήκε οριστικά, από την μακρά οικονομική ύφεση.

Είναι σαφές πάντως ότι με μια τόσο περιορισμένη άνοδο του ΑΕΠ είναι αδύνατον να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρόκειται να παρουσιάσει αύριο το νέο σχέδιό του για την εργασία, με μείωση της φορολογικής πίεσης για τους ιταλούς πολίτες, κατά δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ένωση βιομηχάνων Confindustria ζητεί μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης.