Παράταση παίρνει το θρίλερ για τους πράσινους και κόκκινους δανειολήπτες με δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό αλλά και για το νέο Πτωχευτικό πλαίσιο δεδομένου ότι μετά την 1η Αυγούστου δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα «καθαρίζουν» πλήρως τρία χρόνια μετά την πτώχευση και στη διάρκεια της  3ετίας αυτής, θα πληρώνουν μόνον με βάση το εισόδημά τους και την περιουσία που τους έχει απομείνει. 

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αλλά  στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι προλαβαίνουν να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου το νέο Πτωχευτικό, καθώς και το Πρόγραμμα- γέφυρα που προβλέπει την κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων «κορoνοϊοπληκτων».

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, φαίνεται όμως να σχηματοποιείται το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων που θα φέρει εντός του μήνα  σε δημόσια διαβούλευση ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να εισαχθούν  προς ψήφιση έως τέλος Αυγούστου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δυο πλευρών διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Οι θεσμοί αντιδρούν με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την ένταξη του συνόλου των κορονόπληκτων δανείων στο πρόγραμμα της μηνιαίας κρατικής επιδότησης. Ζητούν την υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων που θα μειώσει δραστικά την περίμετρο προστασίας των δικαιούχων. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη περίπου 330.000-340.000 δανειοληπτών στο πρόγραμμα, ωστόσο μετά τις ενστάσεις των δανειστών ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος. Αλλαγές δρομολογούνται και στο ύψος της επιδότησης, με τους τέσσερις αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα ποσοστά της επιδότησης στους μη ενήμερους και καταγγελμένους δανειολήπτες.
  • Ο νέος φορέας αξιοποίησης των ακινήτων που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου θα πρέπει να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο.
  • Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, δηλαδή και τα «πράσινα»  αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν για μικρότερη επιδότηση, κυρίως  στα  «πορτοκαλί»  και στα «κόκκινα» δάνεια (δηλαδή στα ληξιπρόθεσμα και καταγγελθέντα).  Ενώ δηλαδή για τα «πράσινα» μπορεί να φτάνει και  στο 90%,  για τα μη εξυπηρετούμενα μπορεί να πέσει στο 60% ή και χαμηλότερα.
  • Στο πρόγραμμα γέφυρα οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται οι «έχοντες και κατέχοντες».  Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας που αρχικά αφορούσε όλους τους «κορονοϊόπληκτους».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάντως και σήμερα, όπου οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα επανέλθουν με αντιπροτάσεις. Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί και η γνώμη των τραπεζών, πριν καταλήξουν ως τις 20 του μηνός σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.