Η Γαλλία θα πρέπει να επιταχύνει τη σταδιακή επιστροφή της στην εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία έχασε μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας μόνο το πρώτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στη Γαλλία ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου και άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στις 11 Μαΐου. Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους με τηλεοπτικό διάγγελμα στις 14 Ιουνίου.

«Θέλω η οικονομική δραστηριότητα να επανεκκινήσει πιο γρήγορα», δήλωσε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, προσθέτοντας ότι θέλει η δραστηριότητα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς έως αυτό το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020 και ο Λεμέρ δήλωσε σε βουλευτές την Τρίτη ότι 800.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο, χάθηκαν πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω του ότι δεν ανανεώθηκαν συμβόλαια ορισμένου χρόνου καθώς η οικονομία τέθηκε σε καθεστώς lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE.

«Η Γαλλία θα φθάσει εκεί, θα ανακάμψει και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη. Μπορούμε να μειώσουμε (την ανεργία), μπορούμε να ανακάμψουμε από το 2021 εάν σηκώσουμε τα μανίκια, αν επιστρέψουμε στη δουλειά και εντείνουμε την ανάκαμψη», ανέφερε ο Λεμέρ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, από τους πλέον πληγέντες κλάδους, ήδη επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς με ισχυρές πωλήσεις πιθανόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown δεν πουλήθηκε σχεδόν κανένα νέο αυτοκίνητο.