«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:15
20/05/2020
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
6
loading

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δίνει στο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δεύτερη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019.

Η έξαρση του κορονοϊού, σημειώνει η Κομισιόν, «έχει αλλάξει ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες άλλες χώρες – μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και άρχισε να εφαρμόζει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως και στις άλλες χώρες – μέλη, τα περιοριστικά μέτρα περιόρισαν πολύ την οικονομική δραστηριότητα και επηρέασαν, άμεσα ή έμμεσα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού».

Η πανδημία, σημειώνει η Κομισιόν, οδήγησε σε μία πρωτοφανή οικονομική διαταραχή και ήταν δικαιολογημένη μία έκτακτη αντίδραση από την πλευρά των εθνικών Αρχών, με την ενίσχυση πρωτοβουλιών στο επίπεδο της ΕΕ. «Εκτός από τη διοχέτευση πόρων για την εφαρμογή των άμεσων προτεραιοτήτων, τα περιοριστικά μέτρα που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού, είχαν ως παράπλευρη συνέπεια ότι επηρέασαν πολύ την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», αναφέρει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς και αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τον υγειονομικό και οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού. Καλωσορίζει, επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδιώκουν τις σε εξέλιξη μεταρρυθμίσεις, όπου είναι αυτό δυνατό, και ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα σύνολο συμπληρωματικών δεσμεύσεων πολιτικής.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, η κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς που έχουν επηρεασθεί από προηγούμενες καθυστερήσεις, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα είναι σημαντικές για να υποστυλώσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάκαμψη.

Οι ελληνικές Αρχές κάνουν ταυτόχρονα πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για τα μέσα του 2020, οι οποίες, μαζί με δράσεις που θα ακολουθήσουν για προηγούμενες δεσμεύσεις, θα αξιολογηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει η έκθεση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar yannis06

  Ποιος θα πλιροσουμε το μάρμαρο εμείς η [...] πάλι ξεφτηλες

 2. avatar Ειδοποιός διαφoρά

  Πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση.

  1. avatar Πρώτη φορά Ελληνική κυβερνηση

   Αλλά ομως οι καταθέσεις των βολευτών της , οι οφ σορς τους και τα ακινητα πολλων εξ αυτων δεν βρισκονται στην Ελλαδα , αλλά σέ εξωτικούς παραδείσους, οπως στα Κεημαν και εις Παρισιους και London.
   ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΕΘΝΙΚΙΑ...!!

 3. avatar Φέρτε τα θύματα

  φέρτε τα να σας τα φάμε όπως και τα προηγούμενα

 4. avatar 1+1

  Γιατί δινουν πάλι λεφτα στους Ελληνες?
  Το σιγουρο ειναι οτι ποτέ δεν θα τα ξαναπάρουν πισω..!!
  Άσε που μπορεί να πανε τα κομματα να τα παρουν σαν δανεικά και αυτά για την παρτη τους. !!
  Ο φιλος μου ο Χρηστος αν τυχόν τα διαβασει θα καταλαβει το τι εννοώ.

  1. avatar Social Distortion.

   Είναι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων απο τις Ευρωπαϊκές τράπεζες τα οποία είχαν βγει εκτός συμφωνίας με την διαπραγματευση Τσίπρα/Βαρουφάκη, τα οποία δεν πήραν ποτέ οι άχρηστοι. Είναι μέρος απο αυτά τα τουλάχιστον 80 δις που στοίχισαν στην Ελληνική οικονομία. Μαζί με 2 χρόνια ύφεση ανω του 2%.
   Είναι κοντά στα 10 δις.
   Γιατί νομίζεις βγήκε ο Τσίπρας ο χειρότερος διαπραγματευτης του πλανήτη το 2015.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει