Μείωση 30,9% σημείωσε το έλλειμμα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 στα 16,29 δισ. ευρώ από 23,57 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Ο ετήσιος στόχος μείωσης του ελλείμματος με βάση το Προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι 36,9%.Σημειώνεται ότι η διαφορά από τον ετήσιο στόχο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννεάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων, ενώ η διαφορά στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη από την προγραμματισμένη πορεία των δαπανών.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2011.

Η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το εννεάμηνο σε σχέση με το οκτάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,4%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 16,9% το μήνα Σεπτέμβριο.