Τους δικούς της όρους στο σχέδιο των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ταμείου ανοικοδόμησης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού, θέτει η Αυστρία.

«Θα πρέπει ιδίως να δίνει επιστρεπτέα δάνεια, όχι επιχορηγήσεις. Με τη χορήγηση δανείων μπορεί κανείς να προσφέρει μεγαλύτερα κονδύλια. Το πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα για την οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκέρνοτ Μπλίουμελ (του Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς) σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ωστόσο, πολλά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ακόμα, όπως για παράδειγμα το ερώτημα για ποιο σκοπό θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και για πόσο πόσο καιρό θα γίνεται ο δανεισμός», υπογράμμισε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και η Αυστρία ήταν αρνητική στην αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ο Μπλίουμελ σηματοδότησε την αλλαγή στάσης της χώρας του, με την εξής δήλωση: «H κρίση του κορονοϊού αλλάζει τη διαδικασία του προϋπολογισμού και πάλι. Θα χρειαστούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και σε επίπεδο εθνικών κρατών περισσότερα χρήματα, αυτό είναι σε όλους σαφές».

Τέλος, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόλυτη απόρριψη των κορονο-ομολόγων από τη χώρα του. «Στην περίπτωση αυτή (των κορονοομολόγων) ορισμένες χώρες θα δανείζονταν απεριόριστα και χώρες όπως η Αυστρία ή η Γερμανία θα είχαν απεριόριστη ευθύνη γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν παράλογο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει», όπως τόνισε.