Την επιβολή απαγόρευσης στην έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων την επόμενη χρονιά εξετάζει η τρόικα, θέτοντας το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα ακόμα ακραίο σενάριο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να διαβεβαιώνει ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων.

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τέθηκε ξεκάθαρα και υπό τη μορφή διευκρινιστικών ερωτήσεων σε ένα από τα e-mail που ανταλλάσσουν σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι της τρόικας με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των μέτρων που θα περιλαμβάνει το «νέο» Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2017.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονταν οι πληρωμές συντάξεων για το 2014-2017, με την πρόβλεψη να μην υπολογιστεί στις δαπάνες αυτές καμία καινούρια σύνταξη από την επόμενη χρονιά.

Στην ουσία οι δανειστές με αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα «βόμβα» αποκάλυψαν όχι μόνο ότι σκοπεύουν να βάλουν φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά να απαγορεύσουν ακόμη και την έκδοση νέων συντάξεων, διαβλέποντας ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση που γίνονται μετ’ εμποδίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση που δόθηκε στα στελέχη της τρόικας ήταν ότι στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο «παγώσει» η πληρωμή νέων συντάξεων το 2014, τότε τα ποσά που θα χρειαστούν τα Ταμεία για την επόμενη χρονιά θα είναι αυτά που θα καταβάλουν σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι και πληρώνονται στις 20 με 23 Δεκεμβρίου.

Αν η τρόικα περάσει την ακραία αυτή πρόβλεψη, τότε τινάζονται στον αέρα πάνω από 160.000 ασφαλισμένοι που είναι σε λίστα αναμονής για σύνταξη κυρίως από το ΙΚΑ.

Διαψεύδει ο υπουργός Εργασίας

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων, έδωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

«Δημοσίευμα ημερησίας εφημερίδας, για πολλοστή φορά κινδυνολογώντας θέτει θέμα καταβολής συντάξεων. Απαντώ: Όχι μόνο το διαψεύδω, αλλά πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε άλλες φορές, από την αρχή του 2013, έθεταν συνεχώς και συνεχίζουν να θέτουν ότι υπάρχει ζήτημα καταβολής συντάξεων. Το 2013 ολοκληρώθηκε, οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικότατα και μάλιστα τον Δεκέμβριο, αυτό τον μήνα, για τις συντάξεις του 2014 καταβάλλονται και πιο μπροστά από την κανονική περίοδο, πριν τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζω δε ότι η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2014 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια γίνεται χωρίς να ληφθεί η προκαταβολή από το επόμενο έτος. Δηλαδή, και σε αυτό το κομμάτι επέρχεται νοικοκύρεμα. Οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και το 2014 θα συνεχίζονται να καταβάλλονται απρόσκοπτα και κανονικά», ανέφερε ο υπουργός.