Ολοκληρώθηκε χθες με την τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας η συζήτηση και οριστική έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού για το 2014. Η διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Πέμπτη.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 θα μπορούσε να περιγραφεί ως κοινωνικός, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας και προσανατολισμένος στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ, προσθέτοντας ότι μέσω των προβλέψεών του «προάγεται η οικονομική ανάπτυξη, δίχως να παραμερίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όσον αφορά στην πρόβλεψη των εσόδων ο υπουργός τη χαρακτήρισε αισιόδοξη, όχι όμως υπερβολική. «Μία σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, εμπεδώνουν την πεποίθησή μας ότι θα έχουμε υψηλότερα έσοδα», είπε.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε, εξάλλου, κείμενο που ορίζει ότι το μέγιστο ύψος του δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του 2014 δεν μπορεί να υπερβεί τα 18 δισ. λεβα και ότι το επιπλέον χρέος που θα συσσωρευτεί στη διάρκεια του έτους δε μπορεί να ξεπεράσει τα 4,4 δισ. λέβα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της Βουλγαρίας προβλέπει έσοδα ύψους 19,26 δισ. λέβα, έναντι δαπανών στα 9,89 δισ. λέβα. Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 17,3 δισ. λέβα.

Συνυπολογιζομένων στις δαπάνες των μεταφορών προϋπολογισμού ύψους 9,79 δισ. λέβα και της προβλεπόμενης συνεισφοράς της χώρας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανέρχεται στα 904,69 εκατ. λέβα, το έλλειμμα του βουλγαρικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,33 δισ. λέβα.

(1 ευρώ=1,955 λέβα)