Η Σλοβενία παρείχε διαβεβαιώσεις στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα μπορέσει να ανατάξει τις προβληματικές τράπεζές της χωρίς να ζητήσει εξωτερική χρηματοοικονομική στήριξη, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ απόψε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου.

Τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου λογιστικού ελέγχου των κυρίως κρατικών τραπεζών της βαλκανικής αυτής χώρας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι επισφάλειες των οποίων ανέρχονται σχεδόν στο 25% του σλοβένικου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ο έλεγχος αυτός αναμένεται να αποκαλύψει το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες της Σλοβενίας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι θα τα καταφέρουν μόνοι τους, χωρίς εξωτερική στήριξη», είπε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στα μέλη της σλοβένικης αντιπροσωπείας.

Δύο πηγές στη Λουμπλιάνα είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η σλοβένικη κυβέρνηση πιθανόν δεν θα χρειαστεί πάνω από 5 δισεκ. ευρώ για να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, ένα ποσό το οποίο ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν διαχειρίσιμο, τονίζοντας πως εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί η διεθνής στήριξη της Σλοβενίας.