O υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «ομιλίας του φθινοπώρου» του στο κοινοβούλιο, την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των προβλέψεων για το έλλειμμα και το χρέος.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 1,4% φέτος, έναντι του 0,6% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό το Μάρτιο, και σε 2,4% το 2014 έναντι 1,8%, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Το 2015 και το 2016, θα αυξηθεί στο 2,2% και 2,6% αντίστοιχα.Ενισχυμένη από τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Αγγλίας, που χορήγησε μαζικές ενέσεις ρευστότητας στο οικονομικό σύστημα, και την αναζωογόνηση της κατανάλωσης και της αγοράς ακινήτων, η βρετανική οικονομία ανέκαμψε με τρόπο θεαματικό από τις αρχές του χρόνου.

Χάρη σε αυτής την έντονη οικονομική ανάκαμψη, το έλλειμμα που αναμενόταν στο 6,8% φέτος, θα μειωθεί πιο γρήγορα απ’ ότι προβλεπόταν και η χώρα θα μπορέσει να πετύχει ένα «μικρό» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2018/2019, ήτοι έναν «χρόνο συντομότερα» απ’ ό,τι προβλεπόταν το Μάρτιο, προσέθεσε ο Όζμπορν.

Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2016-2017, επίσης «έναν χρόνο νωρίτερα» απ’ ότι προβλεπόταν το Μάρτιο.

«Το οικονομικό πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας λειτουργεί» χάρη στις «θυσίες του βρετανικού λαού» όμως η «δουλειά δεν έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε ο Όζμπορν.

«Ναι, το έλλειμμα βρίσκεται σε πτώση αλλά παραμένει πάντα πολύ υψηλό και εμείς λαμβάνουμε σήμερα νέες δύσκολες αποφάσεις» διευκρίνισε ο υπουργός ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για την ανάγκη να μειώσουν όλοι ανεξαιρέτως τους προϋπολογισμούς τους κατά επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα τρία χρόνια.