Κάλεσμα Ντράγκι στα κράτη της ΕΕ λόγω κορονοϊού: Απορροφήστε τις απώλειες του ιδωτικού τομέα

«Πρέπει να διογκωθεί το δημόσιο χρέος»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:35
26/03/2020
Κάλεσμα Ντράγκι στα κράτη της ΕΕ λόγω κορονοϊού: Απορροφήστε τις απώλειες του ιδωτικού τομέα
3
loading

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη να απορροφήσουν τις απώλειες που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας του κορονοϊού.

«Η απώλεια εισοδημάτων που υφίσταται ο ιδιωτικός τομέας --και όλο το χρέος που ανελήφθη για να καλυφθεί το έλλειμμα-- πρέπει τελικά να απορροφηθεί, πλήρως ή εν μέρει, στους απολογισμούς των κυβερνήσεων», γράφει ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Financial Times.

Συγκρίνοντας τον αντίκτυπο του ιού με αυτόν του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ευρώ, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να διογκωθεί «ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και η οικονομία από τα σοκ για τα οποία δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας« και τα οποία «δεν μπορεί να απορροφήσει».

«Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν πολύ πιο βλαπτική για την οικονομία και ενδεχομένως για την αξιοπιστία της κυβέρνησης», προσθέτει σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, έγκειται αποκλειστικά στο κράτος να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης και να εγγυηθεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με μέτρα όπως η εγγύηση τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και άμεσες συνεισφορές.

«Μια αλλαγή νοοτροπίας είναι επίσης απαραίτητη σ' αυτή την κρίση όπως και σε καιρό πολέμου», προσθέτει ο Ιταλός οικονομολόγος σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar αν απορροφησουν την

  χασουρα πρεπει να απορροφησουν και τα κερδη τους αργότερα ή να κρατικοποιηθουν, δεν μπορεί συνέχεια να εχουν και την πιτα και τον σκυλο χορτατο, ημαρτον δηλαδή.
  Ή αν δεν γινει το δεύτερο πρεπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για κατασπατάληση του δημοσίου πλουτου

 2. avatar Ενα ερωτημα ειναι

  γιατί υπάρχουν ιδιωτικες εταιρείες;
  Και μην μου πείτε ανταγωνισμός γιατί θα πέσω κατω απο τα γέλια

  1. avatar Social Distortion.

   Ρώτησε την Σοβιετική Ένωση. Α ξέχασα, χρεοκόπησε και έκλεισε το 1991.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει