Σε 259 ελέγχους προχώρησαν την εβδομάδα 17 έως 23 Φεβρουαρίου το υπουργείο Ανάπτυξης και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, επιβάλλοντας συνολικά πρόστιμα ύψους 25.700 ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, το διάστημα αυτό βεβαιώθηκαν 36 παραβάσεις που αφορούσαν τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Αγαθών και τον νόμο για τα POS.

Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες είδη παραεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, καθώς και πάνω από τέσσερις τόνοι οπωροκηπευτικών, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Πραγματοποιήθηκαν 75 έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τη διάθεση του τσίπουρου και των προϊόντων μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) και διαπιστώθηκε συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, καθώς βεβαιώθηκαν μόνο οχτώ παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν 74 έλεγχοι, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

•τέσσερις τόνοι πατάτες ακατάλληλες προς κατανάλωση

•75 κιλά ακατάλληλων προς βρώση οπωροκηπευτικών

•229 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών

•99 τεμάχια απομιμητικών παιχνιδιών επικίνδυνων για την υγεία των μικρών καταναλωτών.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 6.500 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας και έλλειψη παραστατικών εμπορίας και διακίνησης, ενώ  συνελήφθησαν και 6 παράνομοι αλλοδαποί.

(φωτογραφία αρχείου)