Με δύο νέα εργαλεία made in USA η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Πιο αποτελεσματικά όπλα προσθέτει στην φαρέτρα της η ΑΑΔΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:37
28/01/2020
Με δύο νέα εργαλεία made in USA η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
14
loading

Τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το IRS, η  αμερικανική φορολογική υπηρεσία αντιγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία ενεργοποιούνται δύο ακόμα έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Πρόκειται για ελεγκτικές διαδικασίες από τις οποίες προκύπτει αν υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Οι τεχνικές αυτές είναι σύνθετες καθώς αφορούν τον έλεγχο της σχέσης της τιμής πώλησης των αγαθών ή υπηρεσιών προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και την τεχνική των αναλογιών.

Κοινό στοιχείο των δύο νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου, είναι ότι στοχεύουν στον εντοπισμό του πραγματικού τζίρου των επιχειρήσεων.

Οι δυο νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου είναι οι εξής:

 1. Η μέθοδος της αρχής των αναλογιών: Με την μέθοδο αυτή προσδιορίζονται τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη του ελεγχόμενου προσώπου βάσει αναλογιών και ιδίως, του περιθωρίου μικτού κέρδους. Κατόπιν επαλήθευσης του κόστους πωληθέντων/παρεχόμενων υπηρεσιών και ανάλυσης στοιχείων και πληροφοριών από το ελεγχόμενο πρόσωπο ή και από τρίτες πηγές, προσδιορίζεται με αξιόπιστο τρόπο το πραγματικό περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο εφαρμοζόμενο στο κόστος πωληθέντων/παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγεί στον προσδιορισμό των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου προσώπου. Η μέθοδος  αυτή εφαρμόζεται ιδίως σε επιχειρήσεις των οποίων το απόθεμα είναι ελεγχόμενο ή μπορεί να προσδιοριστεί με αξιόπιστο τρόπο ή οι αγορές μπορούν εύκολα να κατανέμονται σε ομάδες με το ίδιο ή παρόμοιο ποσοστό περιθωρίου κέρδους. Μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ελεγκτές για έλεγχο σε κάβες, σε εστιατόρια- ταβέρνες, σε πρατήρια καυσίμων, σε κοσμηματοπωλεία. Η βάση του ελέγχου είναι το κόστος αγοράς των αγαθών προς πώληση π.χ. τα ποτά για ένα εστιατόριο. Το «κλειδί» είναι το περιθώριο κέρδους που ο ελεγκτής θα χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να καταλήξει στα ακαθάριστα έσοδα του ελεγχόμενου.
 2. Η μέθοδος σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών: Με την μέθοδο αυτή προσδιορίζονται τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα αξιοποιώντας τη σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών. Επί του συνολικού όγκου του κύκλου εργασιών, ο οποίος προσδιορίζεται είτε από τα λογιστικά αρχεία του ελεγχόμενου προσώπου είτε από τρίτες πηγές, εφαρμόζεται η τιμή πώλησης ανά μονάδα προϊόντος/υπηρεσίας προκειμένου να προσδιοριστούν τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο συνολικός όγκος του κύκλου εργασιών δύναται να προσδιορισθεί κατόπιν εύρεσης σχέσεων μεταξύ των εισροών (προϊόντων και υπηρεσιών) που απαιτούνται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος/ παρεχόμενης υπηρεσίας του ελεγχόμενου προσώπου.

Η μέθοδος της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών εφαρμόζεται ιδίως για τον προσδιορισμό της πραγματικής φορολογικής υποχρέωσης όταν:

α) δύναται να προσδιορισθούν οι εισροές που αναλώνονται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος/παρεχόμενης υπηρεσίας και είναι γνωστή η τιμή πώλησης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος/παρεχόμενης υπηρεσίας.

β) το ελεγχόμενο πρόσωπο έχει περιορισμένα είδη προϊόντων ή παρεχόμενων υπηρεσιών, με σχετικά σταθερές τιμές πώλησης/αμοιβές σε όλη τη φορολογική περίοδο.  Εδώ η βάση είναι ο αριθμός των αγαθών που πουλήθηκαν ή παράχθηκαν π.χ. πόσες φρατζόλες ψωμί μπορούν να παρασκευασθούν από μια ποσότητα αλεύρων, πόσα ποτά μπορούν να πωληθούν από ένα μπουκάλι ουίσκι και η σύγκριση γίνεται με τον αριθμό των δηλωμένων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Κωνσταντινος Κετσιδης

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλοι εμείς οι Νεοέλληνες είμαστε ΡΑΓΙΑΔΕΣ. Συμφωνούμε να κανουμε όλες τις συναλλαγές μας με κάρτες για να μπορούν οι πολιτικοί να τα μοιράζουν μεταξύ τους και να μας ρίχνουν εμάς κανα ξεροκόμματο να ζήσουμε.
  Μπράβο μας σκάβουμε το λάκκο μας. ΕΥΓΕ

 2. avatar GNK

  Κατάργηση μετρητών σε μισθωτούς και συνταξιούχους και χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών παντού. Σύνδεση on line απ\'ευθείας με την ααδε. Έτσι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα αρχίσει σταδιακά η μείωση του φπα προς όφελος των πολιτών.

  1. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΛΤΣΙΔΗΣ

   σιγουρα

 3. avatar Apojohh

  Καταρχάς , σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται μετρητά.
  Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ποιός ιδιώτης θα πληρώσει 60% περισσότερο για ΦΠΑ και ΦΕ στον εργάτη που του φτιάχνει κάτι στο σπίτι;
  Ή νομίζετε ότι αυτά θα παρακρατηθουν από τα 30€ που θα του δώσετε;
  Να γίνουμε όπως στη Γαλλία, 25€/ώρα.με απόδειξη φυσικά, 200€/8ωρο.

  1. avatar εσυ που ζεις

   Σε κανενα χωριο?
   Σε ποιο κοσμο χρησιμοποιουνται μονο μετρητα? Πας καλα?

   1. avatar Αετος77

    Σε ολον τον πλανητη οι συναλλαγες με μετρητα κυριαρχουν κατα 83% σε σχεση με το πλαστικο ή αυλο χρημα ακομη..
    Ο βασικος λογος ειναι οτι δεν υπαρχει εμπιστοσυνη στην συντριπτικη πλειοψηφια των πολιτων προς τις κυβερνησεις τους και στην φορο-λαγνεια -χωρις αντικρυσμα- που επιδεικνυουν κυριως οι Ε.Ε χωρες..
    Να τσακιστουν (στην κυριολεξια) να φτιαξουν απλα φορολογικα συστηματα με χαμηλους συντελεστες και να αυστηροποιηθουν οι ποινες για αποκρυψη κερδων..

 4. avatar σουβινος

  Ναι,αλλά το χρέος συναλλαγών στον αγοραστή......

  1. avatar θα το ξαναδούμε σε 17 χρόνια

   κάνε το πρόταση και θα το μελετήσουμε...

 5. avatar Κώστας Κάπως

  ανάληψη μετρητών να επιτρέπεται ΜΟΝΟ 100/μήνα και ανά δικαιούχο! και κατάθεση μετρητών ΜΟΝΟ σε λογαριασμό Τρίτου ! Όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές ΜΟΝΟ με κάρτα !! ΠΑΝΤΟΥ POS ! μόνο έτσι γίνεται έλεγχος ! μόνο έτσι θα κόβουν υποχρεωτικά αποδείξεις όλοι ! το πάρτι φοροδιαφυγής γίνεται σε κλάδους, όπως εστίασης και παροχής υπηρεσιών !!!!!!!!

  1. avatar Dimitritrianta

   Αν ήταν έτσι η φοροδιαφυγή θα είχε εκλείψει ήδη.
   Αν θες να κόβει ο άλλος απόδειξη να διασφαλίσεις πως αυτός που την λαμβάνει δεν του είναι άχρηστη. Αναγνώρισε μου όλες τις δαπάνες στο ποσό που τις κάνω και τότε θα δεις που θα πάει το ΑΕΠ. Το μέγιστο ποσό που εκπίπτει για ενοίκιο είναι 2450 το έτος. Γνωρίζεις πολλά σπίτια που νοικιάζονται με τέτοιο ενοίκιο; Βάλε μου αφορολόγητο το ύψος όλων των δαπανών μου και θα δεις τι έχει να γίνει.

 6. avatar Οταν ειναι για να τα αρπαξει η εφορια

  Η Ελλαδα ειιναι χρονια μπροστα απο αλλα κρατη σε τεχνογνωσια και τεχνολογια... Μονο σ αυτο ειναι απ τους πρωτους στον πλανητη..σε ολα τα υπολοιπα ειμαστε λιγο κατω απο την Ουγκάντα..

 7. avatar ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

  και χρηση αποκλειστικα των χρεωστικων καρτων, ΠΑΝΤΟΥ!
  Ολα τα αλλα ειναι παραμυθια!

  1. avatar σωστά

   έχεις απόλυτο δίκιο. πλήρης κατάργηση μετρητών μάλιστα θα σημάνει όχι μόνο εξάλειψη οικονομικού εγκλήματος αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό και των υπολοίπων μορφών. ποιος για παράδειγμα θα μπει στο σπίτι σου να σε ληστέψει αν δεν έχεις μετρητά ή δεν μπορεί να πουλήσει ότι άλλο σου κλέψει; με ποιο μέσο θα αγοράζονται ναρκωτικά; με ποιο μέσο θα λαδώνονται πολιτικοί, κτλ; απλά το σύστημα οικονομικό έγκλημα - δικαστικό σύστημα κ\' δικηγόροι - πολιτικοί είναι ενάντια

  2. avatar σουβινος

   ν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει