Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε απόψε το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νέα μέτρα ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, με στόχο την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% πριν από το τέλος του 2013.

Τα επιπλέον έσοδα προβλέπεται να προέλθουν από την πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου —σχεδιάζονται εισπράξεις ενός ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ— και περικοπές στα διαθέσιμα κονδύλια των υπουργείων, κατά 1,1 δισεκ. ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν στους δημοσιογράφους από τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Όσον αφορά τις περικοπές των κονδυλίων των υπουργείων εξαιρούνται τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Έρευνας. Για τα υπόλοιπα υπουργεία, «σε γενικές γραμμές, οι περικοπές θα είναι οριζόντιες», όπως τόνισε ο Σακομάνι.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι δεν εγκρίθηκαν τα 330 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας του ταμείου ανεργίας και ότι «το θέμα, πιθανώς, θα μπορέσει να διευθετηθεί με ειδικό διάταγμα» της κυβέρνησης.