Πέντε ενεργειακοί όμιλοι έστειλαν κοινή επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις στρεβλώσεις στα φωτοβολταϊκά και δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο.

Συγκεκριμένα, την πρόθεσή τους να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για το NEW DEAL αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά εξέφρασαν με κοινή τους επιστολή οι ενεργειακοί όμιλοι EDF EN, ENEL GREEN POWER, ROKAS RENEWABLES, ELICA και ENTEKA.

Ωστόσο, στο κείμενο της επιστολής τους οι εκπρόσωποι των ομίλων θέτουν ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συζήτησης την άμεση και αποτελεσματική άρση των στρεβλώσεων της αγοράς ειδάλλως οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση στις αποζημιώσεις των φ/β, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, αλλά απλά θα διατηρήσει το υφιστάμενο στρεβλό σύστημα της αγοράς όπου πόροι των ΑΠΕ χρηματοδοτούν την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια όχι απλώς δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αλλά αντίθετα το επιδοτεί, καθώς είναι μια φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής με κόστος σαφώς χαμηλότερο από αυτό του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και ευθέως συγκρίσιμο με αυτό του λιγνίτη. Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός “New Deal” δεν θα πρέπει να αφορά στα αιολικά.

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι πέντε ενεργειακοί όμιλοι δηλώνουν ανοιχτοί σε διάλογο σχετικά με το μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον καθορισμό ενός εύλογου επιπέδου IRR των Φ/Β λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση και τη βιωσιμότητα αυτών των επενδύσεων.