Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής – Τα πρόστιμα

Πώς θα τα εκτυπώσετε


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:35
09/01/2020
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής - Τα πρόστιμα
9
loading

Προθεσμία λίγων ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2020, καθώς στις 15 Ιανουαρίου λήγει και η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Πώς θα τα εκτυπώσετε - Η διαδικασία

Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr και χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν του κωδικούς πρόσβασης που έχουν θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

 • Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.
 • Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
 • Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
 • Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας
 • Επιλέγετε «Αναζήτηση»
 • Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας τα τέλη κυμαίνονται:

 • Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
 • Από 22- 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
 • Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, ενώ οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Τα πρόστιμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

 • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
 • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
 • Μηδενικό πρόστιμο , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία, θέτοντας έτσι το ΙΧ τους σε ακινησία.

Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, ηκατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
 • Πινακίδες
 • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
 • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
 • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
 • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
 • Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Ηλίας 13

  Εσείς που λέτε ότι τα πληρώσατε απο τις 20 Δεκεμβρίου και θεωρείται οτι όποιος τα πληρώσει μετά μέσα στην παράταση αυτός είναι ηλιθιος και ανευθυνος, δεν σας καταλαβαίνω πραγματικά.. Τι σας ενοχλεί? Δεν σας είπε κανένας να πάτε να τα πληρώσετε στις 20 του μηνα, ο καθένας τα δινει όποτε μπορεί.. Εσείς μπορεί να είστε άνετοι και να έχετε την δυνατότητα να τα δώσετε, αλλα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα ή παλεύουν με ταμειο ανεργίας, και μπορεί να ειναι απλήρωτοι ή να παίρνουν 400 ευρώ ταμειο ανεργίας , και με αυτα τι να πρωτοκανουν, να δώσουν τα τελη κυκλοφορίας(για οτιδήποτε αλλες υποχρεώσεις λογαριασμους κτλ δεν αναφέρω καν γιατί τότε είναι ακομα πιο δυσκολα), να κανουν γιορτές με αυτα τα λιγα, και να περάσουν κιολας εναν ολόκληρο μηνα, για αυτο τα δίνουν στην παράταση.. Ειναι μια διευκόλυνση για αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξελθουν, ειναι απόλυτα σωστό και λογικο, οπότε δεν βλέπω τον λόγο για να σας ενοχλεί κατι, άνθρωποι ημαστε και θα μπορούσε να σας είχε συμβεί κάτι και σε εσας και να μην μπορούσατε να τα δώσετε τον Δεκέμβρη, οπότε μην κατακρινεται, γιατι υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να τα δώσουν τον Δεκέμβρη και θα μπορούσε στην θέση τους να ησασταν ολοι εσείς που νομίζετε οτι επειδή τα δώσατε στις 20 του μηνα είστε σωστοί και ολοι οι αλλοι ειναι ηλιθιοι και ανευθυνοι, μην κρίνετε γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στον καθενα.. Κοιτάτε την παρτυ σας και μην λέτε για τους άλλους, εξυπνακιδες, ο καθένας όποτε μπορεί...

 2. avatar Θωμας99

  Του χρόνου να δούμε θα πληρώσουν; άκουσα ότι όσοι έχουν αυτοκίνητο 20ετίας θα πληρώσουν τα διπλά.

  1. avatar Giorgis

   Αυτό θα είναι λάθος αν γίνει. Όσοι έχουν παλιό αυτοκίνητο δεν το κάνουν γιατί τους αρέσει αλλά γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να το αλλάξουν. Και συνήθως δεν κάνουν πολλά χιλιόμετρα τον χρόνο οπότε δεν συμμετέχουν στη ρύπανση περισσότερο από ένα καινούργιο. Εξάλλου και πριν 20 χρόνια οι άδειες των καινούργιων έγραφαν "νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας". Πως γίνεται να έγιναν ρυπογόνα ξαφνικά? Ο τρόπος λοιπόν είναι να αφήσουν αυτά να φύγουν με "φυσικό" τρόπο από την κυκλοφορία. Άλλωστε και τα σημερινά ρυπογόνα είναι αν δεν είναι ηλεκτρικά. Οι τιμές ρύπων ξέρουμε πια όλοι πως μετριούνται.

 3. avatar @Jim εχεις

  άδικο, η παραταση ανακοινώθηκε πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας, δεν σου φταιει κανεις που πηγες και πληρωσες, αυτο που πρεπει να κάνεις ειναι να ενημερωνεσαι καλυτερα.

 4. avatar ξερ

  Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Οι υπουργοί του ρουσφετιού. Κύριοι να κάνετε με νόμο την 15η Ιανουαριού ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και να αφήσετε τις π..ές που μας υποτιμάνε τη νοημοσύνη και μας κάνουν να αισθανόμαστε βλάκες Αλλιώς άντε και.......

 5. avatar jim

  Αισθάνομαι πραγματικά βλάκας όταν το κράτος επικροτεί αυτούς που πάνε μετά την λήξη κάποιου λογαριασμού να τον πληρώσουν να έχουν παρατάσεις και να μην υπάρχει πρόστιμο εγώ γιατί το πλήρωσα 20 Δεκεμβρίου ήμουν ο ηλίθιος και όλοι αυτοί που πάνε μετά την λήξη γιατί δέχονται την πληρωμή και δεν πληρώνουν. Το πρόστιμο όπως ορίζει ο νόμος τους χαϊδεύουν για τους ψήφους και αυτοί που είναι νομοταγείς κάθονται και λένε ποσό μ.......είμαι .....

  1. avatar Kostassssss

   Έχετε υπόψη ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν παίρνουν δώρο, επίσης δεν πληρώνονται από τον εργοδότη την 27 του μήνα όπως το δημόσιο, αλλά την 2-3-5-10 του επόμενου μήνα.

   Η παράταση είναι απολύτως δίκαιη.

   1. avatar jim

    Τα τέλη εκδίδονται μέχρι τέλος Νοέμβριου όποτε όταν κάποιος θέλει να τα πλήρωσει κάνει το κουμάντο του εγώ 20 Δεκεμβρίου πήγα τα πλήρωσα και οι περισσότεροι που το κάνουν αυτό ξέρουν για την παράταση κάθε χρόνο και πατάνε εκεί αυτό δεν είναι σωστό υπάρχει χρόνος μέχρι τέλος του έτους να πάνε δεν είναι δικαιολογία αυτό που λες .....

  2. avatar ????/

   τώρα για 15 μέρες το κάνεις θέμα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει