Αναγκαία χαρακτήρισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούισιτς τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως τόνισε σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσίευσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων «Hina», οι δημόσιες επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, χρηματοδοτούμενες από ξένο δανεισμό, αποτελούσαν για χρόνια την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.

Παρά τα πρόσφατα βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χρειάζονται περισσότερα για την ανάκαμψη της κροατικής οικονομίας μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, υπογράμμισε ο κ. Βούισιτς. Πρόσθεσε δε, ότι το βασικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής πρέπει να είναι ένα μοντέλο που θα βασίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κροατία πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των δαπανών και την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η χώρα ενδέχεται να τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται, προκειμένου να εγγυηθεί την επιστροφή του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ και τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους σε επίπεδο κάτω του 60% του ΑΕΠ.

«Πιστεύουμε ότι ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Eurostat τον επόμενο μήνα (Οκτώβριο), η Κροατία θα τεθεί σε αυτή τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση πιθανότατα θα ξεκινήσει το 2014» είπε ο κ. Βούισιτς. Επισήμανε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να δει σύντομα την Κροατία εντός της ευρωζώνης, όμως, πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.